İzmir Devlet Senfoni Orkestrası, 1975 yılında, dönemin Güzel Sanatlar Genel Müdürü Mehmet Özel’in önerisi ve Kültür Bakanı Nermin Neftçi’nin onayı ile Devlet Sanatçısı Prof. Hikmet Şimşek önderliğinde, Ankara Devlet Operası keman sanatçılarından Tuncer Olcay’ın kurucu müdür olarak atanmasıyla, bir oda müziği topluluğu niteliğinde kurulmuş, çok kısa süre içerisinde olağanüstü büyüme ve gelişme göstererek senfonik bir orkestra hacmine kavuşmuştur

Bugün bünyesinde bulunan 83 kişilik sanatçı kadrosu ile ülkemizin en büyük ve önemli sanat kurumlarından biri olan İZDSO, çok sesli müzik alanında büyük başarılar göstererek dünyadaki köklü sanat kurumları ile yarışacak seviyeye ulaşmıştır.

İzmir Devlet Senfoni Orkestrası, 1975 yılından bu yana öncelikle İzmir ve Ege Bölgesi’nde ve giderek tüm Türkiye çapında çok sesli müzik kültürünün tanıtılması, özendirilmesi, sevdirilmesi ve geliştirilerek ülke genelinde yaygınlaştırılması için önemli atılımlar gerçekleştirmiş ve pek çok ilklere imza atmıştır. Anadolu’ya çoksesli müziği götürmek amacıyla köy, kasaba ve ilçelerde konserler düzenleyen orkestra, bu görevinin yanı sıra ulusal ve uluslararası festivallerde de üst düzey sanatsal seviyesiyle Türkiye Cumhuriyeti’ni başarıyla temsil etmektedir.

İzmir Devlet Senfoni Orkestrası, kurulduğu günden bu yana sanat ve çok sesli müzik alanında gerçekleşen devrim ve yenilikleri yaşatan ve temsil eden önemli sanat kurumlarının başında gelmektedir. Çocuklarımıza ve gençlerimize çoksesli müziği, senfonik orkestrayı, orkestra enstrümanlarını tanıtmak, çoksesli müziğin toplum ve birey üzerindeki olumlu etkilerini anlatmak için özel programlar hazırlayıp halka ulaştırmaktadır. Orkestramızın bu amaçla çocuklara ve gençlere yönelik hazırladığı çeşitli eğitim konserleri aracılığıyla kuruluşundan bu yana ulaştığı çocuk sayısı yüzbinlerle ifade edilebilir. Geleceğin sanatçılarını, sanat severlerini, dinleyicilerini ve sanat kamuoyunu oluşturma yolundaki bu çabaları sonuçlarını vermiş, vermeye de devam etmektedir.

Orkestramız milli bayramlarımıza ve özel günlere yönelik konserleri ile o günün anlam ve önemini belirten büyük halk konserlerine imza atmış, yıllar içerisinde milyonlarca sanatsevere ulaştığı gibi, düzenlediği meydan konserleriyle de daha önce çoksesli müzikle tanışmamış olan çok sayıda vatandaşımıza ulaşmış ve ulaşmaya devam etmektedir.

İzmir Devlet Senfoni Orkestrası katıldığı ulusal ve uluslararası turnelerde, çağdaş Türkiye Cumhuriyeti’ni temsil ve ifade etmede önemli başarılar ve kazanımlar elde etmiştir. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Almanya, Belçika, İsviçre, İtalya, İspanya, Yunanistan, Gürcistan, Güney Kore, Malezya, Japonya’da onlarca konser gerçekleştirmiş ve uluslararası festivallerde önemli görevler almıştır. Yurtiçinde de aralarında İstanbul, Ankara, Muğla, Aydın, Denizli, Balıkesir, Bursa, Antalya, Trabzon, Samsun, Ordu, Erzincan, Gaziantep, Kütahya, Erzincan, Erzurum, Kars, Diyarbakır, Şanlı Urfa’nın da olduğu pek çok ilimizde konserler vermiştir.

1977 yılında Devlet Sanatçısı, Şef Prof. Hikmet ŞİMŞEK yönetiminde, yeni kurulan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne ilk yurtdışı turnesini gerçekleştirmiştir.

1983 yılında Şef Prof. Hikmet ŞİMŞEK yönetiminde, İtalya’nın Napoli, Almanya’nın Münih şehirlerinde başarılı konserler gerçekleştirmiştir.

1996 yılında Şef Prof. Rengim GÖKMEN ve Şef Yoshinao OSAWA yönetimindeki Kore turnesini, TRT Televizyonu kaydetmiştir.

2000 yılında “Onursal Şef” Yoshinao OSAWA yönetimindeki, 32 gün süren ve 22 konserlik Japonya-Malezya Turnesi kapsamında, Tokyo’da gerçekleştirdiği CD kaydı ile “Japon En iyi Plak Ödülü’ne” layık görülmüş ve jüri tarafından “Takdirname” ile onurlandırılmıştır.

2001 yılında şef Prof. Rengim GÖKMEN yönetiminde İzmir- Bremen Kardeş Şehir ilişkisi çerçevesinde düzenlenen Almanya Turnesinde bir ilki gerçekleştirerek sadece Çağdaş Türk Bestecilerinin eserlerinden oluşan bir konser vermiş ve CD kaydını yapmıştır.

2002 yılında şef Prof. Rengim GÖKMEN ve şef Bruno APREA yönetiminde İtalya’da iki ayrı uluslararası festivalde (Festival Euro Mediterraneo, Roma / Festival Musicale Ravello, Napoli) konserler vermiş ve büyük beğeni toplamıştır.

2006 yılında Şef Prof. Rengim GÖKMEN yönetiminde solist Devlet Sanatçısı Gülsin ONAY ile İzmir-Bremen Kardeş Şehir ilişkisi çerçevesinde gerçekleştirilen Almanya Turnesinde Ulvi Cemal ERKİN, Ferit TÜZÜN ve A. Adnan SAYGUN’un eserlerini seslendirerek aynı zamanda bu konserin CD kaydını yapmıştır.

2008 yılında şef Betin GÜNEŞ ile İspanya’ya gerçekleştirdiği 14 gün süren turnede, 9 şehirde 9 konser vererek İspanya basınında büyük takdir toplamıştır.

2009 yılında şef Hansjörg SCHELLENBERGER ve şef Betin GÜNEŞ ile Almanya’nın Rosenheim, Duisburg ve Köln şehirlerinde İzmir Rotari ve Rosenheim Rotary kulüplerinin organizasyonuyla, “Dil Birleştirir” başlığı altında Zülfü LİVANELİ’nin senfonik süiti ile gerçekleştirdiği konserler sonucunda, Almanya’daki Türk çocuklarının ve gençlerinin Almanca öğrenerek bu ülkeye uyum sağlamalarında katkı sahibi olmuştur.

2012 yılında Şef Naci ÖZGÜÇ ile Yunanistan’da, Mykonos Anastasia Classis Festivali’nde, Atina Parnassos Sezon Açılışında ve Selanik Dimitris Festivali’nde konserler vermiş, Atina’daki konseri elli ülkenin büyükelçileri de izlemiştir.

2014 yılında şef Vincent DE KORT yönetiminde, İsviçre’nin Baden ve Muri şehirlerinde iki başarılı konser gerçekleştirmiştir.

2016 yılında şef Vakhtang Machavariani yönetiminde, Türkiye – Gürcistan ilişkilerinin 25. yıldönümü onuruna, Tiflis’te iki ayrı salonda iki konser gerçekleştirmiştir.

İzmir Devlet Senfoni Orkestrası’nın ilk şefliğini Devlet Sanatçısı Prof. Hikmet ŞİMŞEK yapmıştır. Daha sonra sırasıyla Michael ROCHAT, Josif CONTA, Prof. Rengim GÖKMEN, İbrahim YAZICI ve Emin Güven YAŞLIÇAM, birinci şeflik görevini yürütmüştür. 2018 yılından bu yana birinci şeflik görevini Hakan ŞENSOY yürütmektedir. Şef Ender Sakpınar 1987-2014 yılları arasında şef yardımcısı olarak görev almıştır. Şef Nesrin Bayramoğulları 2017 yılından itibaren şef yardımcılığı görevini sürdürmektedir.

İzmir Devlet Senfoni Orkestrası’nı Cemal Reşit Rey, Demirhan Altuğ, Sabahattin Kalender, Gürer Aykal, Naci Özgüç, Erol Erdinç, Cem Mansur, Betim Güneş gibi birbirinden değerli Türk orkestra şeflerinin yanı sıra; Karsten Andersen, Veronica Dudorova, Inonescu Galati, Cansug Kahidze, Tadeusz Strugala, Yoshinao Osawa, Mark Elmer, Vladimir Altschuller, Konstantin Krimetz , Alexander Vedernikov, Howard Griffiths, Antonio Pirolli, Vakhtang Machavariani, Emil Tabakov, Gilbert Varga, Marek Pijarowski, Alun Francis gibi dünya çapında tanınmış şefler yönetmiştir.

Orkestramız; Lazar Berman, Montserrat Cabelle, Jose Carreras, Alerio Diaz, Narcisio Yepes, Vaclav Hudacek, Viktor Pikaizen, Alexander Rudin, Alexander Markov, Igor Oistrakh, Georgy Sokolov, Gheorge Zamfir, Alexander Knyazev, Elena Bashkirova, Maria Kliegel, Jean Pierre Rampal, Stefan Dohr, Aziza Mustafa Zadeh, Maxim Fedatov, Jiri Barta, İdil Biret, Suna Kan, Ayla Erduran, Tunç Ünver, Hüseyin Sermet, Gülsin Onay, Verda Erman, Ayşegül Sarıca, Gülay Uğurata, Güher Süher Pekiner, Fazıl Say, Daniel Stabrawa, Albrech Mayer, Gilles Apap, Hansjörg Schellenberger, Aiman Mussakhajayeva, Radovan Vlatkovic, Wenzel Fuchs, Xavier Phillip, Gary Carr, Sabine Meyer, Svetlin Roussev gibi dünyaca ünlü solistlere başarıyla eşlik etmiştir.

Orkestramız, çoksesli müziğin en seçkin örneklerini yorumlar ve en büyük sanatçılarını konuk ederken aynı zamanda genç Türk sanatçılara da büyük değer ve önem vermekte, onları desteklemektedir. Ayrıca çok sesli müzik repertuarına katkı yapma amacı ile yeni eserler sipariş vermekte, ilk seslendirmelerini yapmakta ve köklü beste yarışmalarının finallerinde gönüllü olarak görev almaktadır.

Yıllık sezon konserlerinin yanı sıra, farklı yaş gruplarındaki çocuklara ve gençlere yönelik özel açıklamalı konserler gerçekleştirmektedir. Salon eğitim konserlerinin dışında orkestra sanatçılarından oluşan Anadolu Yaylı Çalgılar Topluluğu başta olmak üzere oda müziği gruplarıyla, sosyal sorumluluk projeleri çerçevesinde ülkemizin farklı il ilçe ve köy okullarında açıklamalı eğitim konserleri ve halk konserleri gerçekleştirilmektedir.

İzmir Devlet Senfoni Orkestrası Müdürlüğü ve sanatçıları 46 yıldır olduğu gibi 2021-2022 konser sezonunda da birbirinden değerli şef ve solistler, harika eser ve programlarla izleyicisiyle buluşmanın heyecan ve mutluluğuyla evrensel çoksesli sanat müziğinin gücünü dinleyicilerimize yeniden hissettirmek için çalışmalarına devam ediyor.

“Hayatta müzik lazım değildir. Çünkü hayat müziktir. Müzik ile ilgisi olmayan varlıklar insan değildirler. Eğer söz konusu olan hayat, insan hayatı ise müzik mutlaka vardır. Müziksiz hayat zaten mevcut olamaz. Müzik hayatın neşesi, ruhu, sevinci ve her şeyidir.”

Mustafa Kemal ATATÜRK

X